Toastmaster



For at festen skal foregå så gnidningsløs som muligt, har vi valgt at have en toastmaster - og i lighed med forloveren, var det ikke svært at vælge Morten Krøyer Friis Jensen til denne post...


Det er dermed Morten der skal kontaktes, hvis man f.eks. ønsker at holde tale til brudeparret eller få en sang sunget...

Morten kontaktes på mobil nr. +45  26 17 54 83 eller på e-mail: mfjensen@mail.tele.dk

Toastmasterens rolle

Toastmasteren har en sjov opgave, men samtidig en krævende opave. Toastmasteren skal styre hele aftenen - lige fra værten har budt velkommen og til bordet forlades. Toastmasteren skal have en finger på festens puls, og fornemme hvornår det passer ind med det næste indslag (tale, sang, mv.).

Det er en god ide at toastmasteren har kendskab til indslagene, for at vide lidt om dem og hvornår de passer ind. Det er derfor vigtigt at gæster der ønsker at bidrage med indslag kontakter toastmasteren forud for brylluppet.

Toastmasteren har bedre mulighed for at planlægge forløbet af aftenen, hvis han på forhånd ved hvor mange indslag, der skal gøres plads til. Det er således vigtigt for toastmasteren at vide om der kommer 2 eller 10 indslag - for middagen skal være afsluttet, så der kan danses brudevals før kl. 24!!

Alle der fra starten har meldt ud at de har noget på hjerte, skal have lov til at komme til orde...

Toastmasterens rolle indebærer også en vis koordinering med køkkenet. Køkkenet skal have en liste over hvornår der forventes indslag. En god toastmaster respekterer køkkenets interesser, så maden ikke bliver kold eller stegen får for meget! Der bør ikke præsenteres et indslag umiddelbart efter der er serveret mad. Gøres dette, får talen eller sangen ikke gæsternes fulde opmærksomhed, da de hellere vil smage maden.

Aftenen vil typisk starte med at værten byder velkommen og inviterer til bords. Derefter bliver toastmasteren præsenteret for festens deltagere. Toastmasteren bør rejse sig, så der ikke er tvivl om hvem det er!

Inden forretten er taget af bordet, er der tradition for at brudens far som den første holder sin tale. Derefter følger brudgommen. Under resten af middagen er talerækkefølgen: Forlover, Brudgommens far - og så Bruden, hvis hun ønsker ordet. Hvis der fortsat er nogen der ønsker ordet, er det normalt familien der får ordet før vennekredsen. Det samme er gældende for sange - jo tættere forfatteren er forbundet med brudeparret, jo tidligere i forløbet skal de præsenteres.

Uanset om der er mange eller få indslag, er det toastmasterens opgave, at sørge for at de bliver jævnt fordelt under middagen - så der hverken opstår flaskehalse eller "døde" perioder.

Der må ikke præsenteres indslag, hvis en fra den nærmeste familie har forladt bordet for en stund - vent til vedkommende er tilbage på sin plads.

Toastmasteren skal være forberedt på, at der måske i løbet af aftenen kommer et par gæster, som ønsker at sige et par ord, selvom de ikke tidligere har givet udtryk for at ville have ordet. Det er toastmasterens ansvar at vurdere om der er tid til det. Det skal naturligvis tages i betragtning om det er et nærtstående familiemedlem, for i så fald skal det forsøges at "klemme" vedkommende ind. Ellers er toastmasteren i sin gode ret til at afvise vedkommende, hvis det ikke er muligt af hensyn til tidsplanen.

Når der ikke er flere indslag - hvilket ofte passer med at det er tid til brudevals - rejser toastmasteren sig og runder middagen af. Han kan kort resumere aftens taler og sange - og evt. holde sin egen tale for brudeparret.